Ballonoplating

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen hecht aan een duurzame en milieuvriendelijke leefomgeving. De discussie over het al dan niet oplaten van ballonnen en met name de gevolgen van deze festiviteit voor ons leefmilieu, volgden we dan ook met grote interesse evenals het wetenschappelijk onderzoek hieromtrent. Nu steeds meer de gevolgen van plastic afval in ons milieu duidelijk worden, steeds meer mensen zich inzetten om vervuiling tegen te gaan en er overal acties zijn om elkaar bewust te maken van het gevaar van plastic, neemt de KBOV een centraal standpunt in.

De KBOV vindt het gebruik van ballonoplatingen niet meer passend in een wereld waarin we meer en meer de verantwoordelijkheid nemen om het leven te beschermen tegen milieuvervuiling. Daarom stimuleert de KBOV haar leden om alternatieven voor ballonoplatingen te gebruiken die het Koningsdagfeest of andere festiviteiten feestelijk kunnen inluiden.

 

De KBOV heeft enkele alternatieven verzameld voor ballonoplatingen. De alternatieven zijn bedacht door enkele van onze Oranjeverenigingen zelf:
* Bellenblazen
* Zwaaien met gekleurde linten
* Ballonnen niet oplaten, maar meegeven aan kinderen
* Vliegeren
* Lasershow
* Virtuele ballonwedstrijd (www.rspb.rentaballonrace.com)

 

Zie hier voor suggesties van ‘degroeneballon’.

 

Zie hier voor een publicatie van Rijkswaterstaat: Tips en trucs ter preventie van ballonnen in het milieu (juli 2016).

 

Zie hier twee persberichten naar aanleiding van de discussie op de Algemene Ledenvergadering van 24 maart 2018

persbericht 1 (23 maart 2018)

persbericht 2 (29 maart 2018)