Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2017

Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid.

In de nacht van 4 op 5 mei ontsteekt de burgemeester van Wageningen tijdens de ceremonie het vuur voor het historische Hotel de Wereld. In 1945 is in Hotel de Wereld de capitulatie getekend. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden. Het is een belangrijk moment voor Nederland in de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de verkregen vrijheid op 5 mei.

 

De Oranjeverenigingen en -stichtingen zijn nauw verbonden met de plaatselijke samenleving. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulatie 1945 werkt daarom graag samen met de Oranjeverenigingen en -stichtingen om de oorlogsmonumenten geen koude monumenten te laten worden. Deze monumenten willen we gezamenlijk ‘warm’ houden door juist daar het Bevrijdingsvuur te ontsteken en het verhaal te vertellen, in de gemeenschap, in de families, in de schoolklas of aan elkaar.

 

De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen beveelt de Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2017 daarom van harte aan bij alle Oranjeverenigingen en -stichtingen.

 

Klik hier voor meer informatie.